Fem productes gràfics quotidians. Som dissenyadors i ens agrada amanyagar els projectes amb les mans. Ens exalta el paper, ens enamora el teixit i volem dir adeu als plàstics (si més no els que llancem als oceans!). No hi ha res més sublim que un traç fet a mà, però ens fascina crear sanefes deconstruïdament geomètriques i adorem les límpides formes vectorials. Procurem fabricar sempre a casa nostra de forma justa, solidària i sostenible en un món on ser coherent és gairebé un impossible.

L’atzar va voler que el somni del Manel Bonet de fundar una marca de productes turístics de disseny es creués amb l’afició del dissenyador Martí Abril per crear petits objectes conceptuals, «souvenirs experimentals» i icones gràfiques de Barcelona. Poc després, en David Torrents, dissenyador pluridisciplinari i artista urbà, es va afegir al projecte per aportar-hi la seva singular experiència en l’àmbit del disseny.

Aquests tres somniadors hem apostat des dels inicis per la qualitati per la producció local i sostenible, encara que això no sempre ens ha estat possible en un context com el del turisme i el marxandatge. Avui, i després de l’impacte de l’epidèmia del coronavirus, ens hem reinventat per tal d’oferir nous productes amb major valor afegit i utilitat social dirigits bàsicament al nostre públic autòcton.

L’aposta per crear mascaretes amb l’objectiu de recuperar el somriure i l’alegria de viure.

Durant els mesos en què tothom va començar a dur mascareta, de sobte, vam deixar de veure’ns la cara. Moltes persones expressaven preocupació i tenien problemes per subjectar-se adequadament la mascareta al nas i a les orelles. Aquesta incomoditat provocava que la toquessin contínuament amb els dits i que en quedés reduïda la seva eficàcia. Alhora, el fet de contemplar diàriament un panorama en què tothom semblava venir de l’hospital, especialment amb les mascaretes quirúrgiques d’un sol ús, ens provocava una sensació inquietant i un cert desassossec.

Aquesta reflexió va ser el punt de partida per crear unes mascaretes que persegueixen tres objectius: proporcionar una necessària seguretat, resultar còmodes de portar i provocar un somriure o bé una experiència estètica en els nostres conveïns. Donat que les mascaretes s’havien de convertir en un complement indispensable, ens semblava important poder-les dur amb alegria i contribuir, així, a crear un clima de major empatia amb els altres i de menor distanciament emocional. El projecte va néixer d’aquest conjunt d’inquietuds però, sobretot, de la creativitat i la tossuderia de la Jacqueline Molnár, il·lustradora i parella d’en David.

Fer tirar endavant la nostra empresa malgrat la crisi, seguir donant feina als tallers i a les persones de casa nostra son puntals de la nostra nova aposta.

Flor de Barcelona és un projecte creat per Martí Abril, Manel Bonet i David Torrents amb la col·laboració de la Jacqueline Molnár com a alma matter del projecte «mascaretes» i de l’Alba Font en l’equip de disseny.